Raw food u nás a v zahraničí

Raw food, aneb syrová strava, si ve světě získává čím dál tím větší oblibu. Není se čemu divit, protože veškeré další způsoby stravování zkrátka ve zkoušce času neobstály. Proto se i přesto, že se mnoho lidí této představě brání, navracíme k přírodě. K přirozeným živoucím potravinám. Ovoce, zelenina, ořechy, všechny tyto produkty jsou dokonale stvořeny tak, aby obsahovaly všechno, co k životu potřebujeme. Vitamíny, minerály, stopové prvky, antioxidanty a také v sobě ukrývají něco, co ve zpracovaných potravinách zkrátka nenajdeme. Obsahují život. Obsahují životodárné enzymy, bez kterých bychom byli my všichni pouhou hromádkou neživé hmoty. Laboratoře po celém světě se je snaží uměle vytvořit, ale stále se jim to nedaří.

 

 Jestliže tedy jíme pouze zpracované potraviny z regálů našich obchodů, nemůžeme očekávat, že budeme oplývat životem a energií. Naše těla jsou tvořena pouze tím, co jíme, a proto, budeme-li i nadále konzumovat mrtvé potraviny bez špetky života, i naše těla budou chátrat.

Pokud jste však připraveni vykročit z tohoto začarovaného kruhu a nastoupit na cestu zdraví, krásy a plnohodnotného života, je tu pro Vás řešení. Tím řešením je SYROVÁ STRAVA.

Člověk byl fyziologicky stvořen ke konzumaci výhradně syrové stravy. Zuby, trávicí trakt, povaha tělesných enzymů, to vše ukazuje na fakt, že jsme frugivorové, tudíž plodožravci. Pokud se budeme řídit podle zákonů přírody, budou naše těla vzkvétat, pokud tyto zákony budeme porušovat, budeme nemocní. To je jednoduchá rovnice.

Syrová strava je v těchto dnech opravdu velice oblíbená a zažívá celosvětový boom. Ve státech jako je Amerika, Anglie či Austrálie již existuje tento způsob stravování velice dlouho. Můžeme zde najít velké množství raw restaurací, barů, kvanta knih a informací. U nás je syrová strava zatím v plenkách, ale velice rychle se rozrůstá. Nalezneme zde pár restaurací, fresh a juice bary jsou na vzestupu a s množstvím informací se také blýská na lepší časy.

Vzhledem k tomu, že nežijeme v tropické oblasti a nebo v místě, jako je například New York, kde lze najít exotické potraviny z celého světa, může u nás občas nastat problém s nedostatkem potravin.

V nedávné době jsem navštívila dvě naprosto odlišné destinace, ale pro raw food stravování byly rájem na Zemi. Na podzim jsem se podívala do již zmiňovaného New Yorku a po novém roce jsem vycestovala do Thajska.

V New Yorku jsem nebyla ani tak uchvácena památkami a monumenty, jako spíš ohromným množstvím možností, které se každému obyvateli tohoto města nabízí.

Obchody s potravinami jsou naplněné až k prasknutí všemi mně známými, ale i naprosto neznámými potravinami. Desítky druhů listové zeleniny, možná i stovky druhů ovoce, bylinky, čerstvě nařezané listy aloe vera, kořeny kurkumy, lednice plné zelených smoothies a čerstvě lisovaných džusů. A to se ani nezmiňuji o tom, že každá potravina má vedle sebe alternativu v bio podobě.

Připadala jsem si jako dítě v hračkářství. Běhala jsem od jednoho regálu k druhému, fotila jsem jak šílená a měla jsem tendenci si všechno cpát do košíku. Byla jsem šťastná, ale zároveň smutná z představy, že po návratu do mého rodného města takový výběr rozhodně mít nebudu.

Ale není všem dnům konec. I u nás si zdravé a čerstvé potraviny z různých koutů světa začaly prošlapávat svou cestičku. Občas můžeme zahlédnout mango, avokádo a někdy dokonce papáju, ale musíte být velice opatrní a hlavně potichu, abyste ji nevyplašili.

Každopádně i u nás je možnost získat tropické ovoce jako je durian, mangosteen, jackfruit a nebo kokosový ořech, jen to dá trošku více námahy. Existují internetové stránky, které se na dovoz exotického ovoce specializují, je však nutné počítat s vyšší cenou. Ale pokud si někdy budete chtít zdravě zamlsat, není nic jednoduššího, než si objednat bedýnku naplněnou passion fruitem  a pak už se jen vznášet v nebi lahodné chuti.

Po novém roce mé cesty vedly do Thajska. Do překrásného ráje v srdci Asie.

Thajsko je zemí úsměvů a já se nedivím, kdybych měla na výběr z tolika čerstvých potravin, taky bych se pravděpodobně celý den usmívala.

Moje závislost na mangách se tedy mohla projevit v plném rozsahu. Občas jsem balancovala na hranici mezi životem a smrtí, když jsem se do sebe snažila nacpat ještě kousíček tohoto lahodného ovoce, ale tělo už to zkrátka odmítalo. Ale nemohla jsem si pomoct.

Na každém rohu jsem narážela na papáji, duriany, stovky kokosů, melouny, ananasy, zkrátka na všechno, na co si jen vzpomenete. Prožila jsem si takový ovocný týden a cítila se skvěle. Není to samozřejmě úplně ideální jíst pouze ovoce, ale týdenní ovocný detox nemůže uškodit.

A co bych řekla závěrem? Ano, bylo by jednodušší stravovat se podle principů syrové stravy v zahraničí, ale ani u nás to není nemožné. Není nutné dodržovat 100% syrový „protokol“, abyste pocítili úžasné účinky tohoto způsobu stravování. Vzhledem k našim klimatickým podmínkám je vhodné občas do svého jídelníčku zařadit nějaké vařené jídlo a rozhodně to tělu nijak neuškodí.

Avšak i přesto Vás nabádám, abyste dali syrové stravě šanci. Objevíte naprosto novou paletu chutí, ochutnáte potraviny, o kterých jste pravděpodobně ani nevěděli, že existují a prokážete velkou službu Vašemu tělu.

Co takhle si dát za cíl jedno kompletně syrové jídlo denně? Třeba snídani? Nebo oběd? To už je jen na Vás. Každý musí začít podle sebe a takovou rychlostí, která vyhovuje právě jemu. Postupně můžete množství syrové stravy zvyšovat a tím zlepšovat i Váš zdravotní stav, vzhled a stav mysli.


Přidejte komentář

Příspěvek zatím nikdo nekomentoval.